Takhallus – تخلّص

Ordet takhallus kommer opprinnelig fra arabisk og kan bety “å bli frigjort” eller “å bli sikker”. I urdu og persisk finner vi ordet som lånord hvor det blir brukt i betydningen nom de plume, et pesudonym eller kunstnernavn. Persiskspråklige og urduspråklige diktere tok et takhallus (kunstnernavn) og etablerte praksisen med å tiltale sin egen takhallus i siste strofe i diktformen som kalles ghazal.

Blant de mest kjente dikterne finner vi Ghalib, Mir, Saadi og Hafez. Disse er mer kjente som sine takhallus enn sine virkelige navn.

Dette nettstedet er et nyoppstartet kulturmagasin med navnet takhallus. (Du kan uttale det med stum k). Vi vil særlig fokusere på pakistansk kultur, kunst og litteratur, men også om kunst og kultur fra andre språksamfunn. Kunsten er i sitt vesen grenseløs og grensesprengende, og vi vil derfor heller ikke sette noen begrensninger for hva vi vil skrive om. Vi håper du vil bli med oss på denne oppdagelsesreisen.

Redaktør: Assad Nasir
Utgiver: Nasir Publishing AS Org nr 925 182 443

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s